Adolphson & Falk Live på Blidösund - från 9/2 2015
Postad 17:15 16/5 2016 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Video

Det börjar dra ihop sig till sommar, och det innebär alltsom oftast att det finns möjlighet att se Adolphson & Falk på scen, kanske i det fria, kanske i en kyrka eller högst troligen ombord på någon båt. I år finns alla dessa möjligheter (Kolla spelningsschemat!) - men för dig som inte kan hålla dig så kommer här vår andra video från Blidösundsspelningen i september i fjol. I år ges tre chanser att se A&F ombord - du missar dem väl inte?Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

 

Grattis Anders Falk!
Postad 08:30 15/4 2016 av Henrik Lans.

Idag säger vi på adolphsonfalk.com grattis till Anders Falk som fyller 67 idag!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

 

Adolphson & Falk live i Stockholm i morgon fredag lunch!
Postad 17:45 17/12 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Live

Kanske lite i sista minuten, men för de som är i Stockholm och har lite ledig tid runt lunch har möjligheten att se Adolphson & Falk live på Radiohuset på Oxenstiernsgatan 20. Det är P4 Stockholm som spelar in - och sänder live - för sitt program Musikplats Stockholm med Fredrik Eliasson. Insläppet till konserten börjar 12:15, det är fritt inträde och först till kvarn som gäller.

Det blir trångt på scenen - förutom Tomas och Anders så ställer även gamle kompisen Hasse Loelv (piano, dragspel) upp, och dessutom kommer tre av medhjälparna från senaste plattan: Mats Persson (trummor, percussion), Björn Lundquist (el- och kontrabas) och Mats Glenngård (fiol, elgitarr). Det finns plats för sex låtar inom ramen för programmet, och det är utlovat både några från senaste skivan och en och annan klassiker...

Ska du dit? Ta bilder och skicka till oss, vetja!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

 

Recension - Vintertivoli
Postad 10:00 16/10 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Release, Recension

Första A&F-albumet med ny musik på sexton år släpps idag, 16/10. Var det värt den långa väntan? Absolut.

Det var ett tag sedan vi fick ett helt nytt album från Adolphson & Falk. Om vi räknar bort samlingar, nyutgivningar och EPs så är det senast utgivna hela albumet faktiskt (den allmänt underskattade) 454 som släpptes i september 1999. Nu har Tomas och Anders dock, tillsammans med både nya och gamla vänner, gjort slag i saken och fått ihop ett helt album - tio låtar på totalt 41 minuter. Vintertivoli heter skivan - och den är bra.

Singelsläppta Kom och se! får inleda skivan med att locka in oss i tivolitältet, och väl inne får vi möta både siamesiska tvillingar, lindansare och utbrytarkungar. Allt är dock inte glitter och glamour bakom duken, utan vi får förutom tivolistämning även en rejäl dos av senhöst och vinter - ett perfekt soundtrack för den årstid vi är på väg in i i skrivande stund alltså. Längtan, saknad och vemod finns också med, varsamt beskrivna mot stora och små ljudmattor. Oavsett om arrangemangen är små och försiktiga eller stora, pampiga och med massa energi så är det helt igenom välproducerat. Inspelningarna har gjorts huvudsakligen i Decibel Studios av Dagge Lundquist, och han har även producerat skivan tillsammans med Tomas och Anders.

Två av låtarna på skivan är faktiskt inte HELT nya, men de är i alla fall inte utgivna på skiva tidigare. Blå fred är så klart samma låt som Blue Peace som skrevs tillsammans med Greg FitzPatrick för Stockholm World Water Week 2013. Här är det dock en version med svensk text och nytt arrangemang som, precis som originalet, doftar lite afrikanskt. Titelspåret Vintertivoli skrevs ursprungligen till en kort turné tillsammans med Ola Magnell och Uno Svenningsson 2008 men har också fått ny skrud. En ödesmättad stämning där Anders sång och Tomas spröda stämmor är minst lika mycket del av instrumenteringen som Hasse Loelvs dragspel, Magnus Marcks kontrabas och Peder af Ugglas elgitarr.

Några av låtarna har även testats på publik nu under sommaren - bluesiga Jag behöver dig nu och Dans med dig har båda körts på Blidösund, och de verkar ha gått hem bland publiken. På skivan är arrangemangen så klart ännu lite fylligare, och det gör dem inte sämre. För mig är nog ändå Gud var god idag (som spelades i Strömstads kyrka i slutet av juni) den låt som har det allra bästa arrangemanget på skivan. Den börjar från i princip ingenting och bygger sakta men säkert upp till att inkorporera en blåskvintett och ett nästan sakralt körparti innan Mats Persson slår in takten för gitarr och tramporgel innan vi lämnas med bara Tomas och en gitarr på slutet. Otroligt välbyggd låt, och en ny favorit för min del!

Inte nu, inte än och Houdini är båda trallvänliga upptempolåtar som båda sätter sig fort i ryggmärgen; båda två också med fulla arrangemang och stark leadsång av Tomas respektive Anders. Titellåtens något-yngre-men-ändå-medelålders kusin, Vemod, bjuder på en stilla och introspektiv känsla och är kanske den låt på skivan som är "svårast". Ge den ett par genomlyssningar och känn hur Björn Lundquists kontrabas sakta men stadigt (med hjälp av Peder af Ugglas Hammondorgel i refrängen) bär Anders sång framåt. Är det en sorgsen låt eller inte?

Tivolit river till slut sina tält och gör sig klara för att dra vidare till nästa skådeplats på turnén i sista låten Förbi. Här ställs vi inför lite av samma tankevändningar som vi tidigare har sett i låtar som Utanför, Ifrån, Du låter det ske och Så väl som du - att ens situation beror helt och hållet på perspektiv och hur man själv väljer att se sin omgivning. Ett passande slut på en rakt igenom bra skiva. (Nu kan det argumenteras att jag är lite partisk, men det här ÄR trots allt en fansite.)

Stilmässigt så landar det mesta av skivan ganska stadigt någonstans i mitten mellan 454 och Vita nätter-EPn. Varje melodi har lite olika instrumentering för att det ska passa ihop med både melodins känsla och budskap, men det blir ändå inte spretigt. Värt att nämna är att Tomas och Anders faktiskt bara är med och spelar på varsin låt (Anders spelar gitarr och banjo på Vintertivoli, Tomas gitarr på Förbi) - resten står andra för. Musikerna är hämtade ur den utvidgade bekantskapskretsen och bidrar alla till att fånga den där typiska Adolphson & Falk-känslan och bidra till den med sina instrument. En liten klarinettaccent av Klas Lundquist här, en fiolaccent av Mats Glenngård där - allting hjälper till att lyfta produktionen.

Men nog tjafsat från vårt håll nu. Vad tycker DU om skivan? Vilken låt är bäst? Hur känns helheten? Hör av dig!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

 

Förberedelser pågår...
Postad 18:45 15/10 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Siteinfo

I morgon släpper inte bara Adolphson & Falk sin nya skiva Vintertivoli, utan vi släpper även den nya versionen av adolphsonfalk.com. Huvudtanken med den nya designen är att sidan ska bli mer dynamiskt anpassad efter de olika typer av och storlekar på skärmar som våra besökare kommer ifrån. Sidan kommer därför att se lite olika ut beroende på om du kommer från mobil, dator eller surfplatta; men innehållet är detsamma för allihop. Vi hoppas att ni har tålamod medan vi trimmar in den nya sidan med start omkring klockan 10:00 i morgon förmiddag!

Omdesignen innebär också att ett par funktioner försvinner tillfälligt medan vi ser hur den nya siten fungerar i skarpt läge. Var inte oroliga dock - alla de gamla menyerna och allt innehåll finns kvar.

Vi hoppas att du gillar den nya formen - hör gärna av dig (se kontaktsidan) om du har några specifika synpunkter!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

 

Förbeställning av Vintertivoli!
Postad 21:00 16/9 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Release, Länkar

Bara så att det inte undgår någon: Det kommande albumet Vintertivoli går nu att förbeställa via adolphsonfalk.se! För 160 kronor får du ett signerat exemplar hem i brevlådan på releasedagen den 16/10 - men snabba på, lagersaldot verkar sjunka fort...!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

 

Singelsläpp: Kom och se!
Postad 10:00 11/9 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Release

Idag bjuder Adolphson & Falk på en aptitretare från nya albumet som kommer nästa månad. Kom och se!

Idag är det äntligen dags - strömmen slås på bakom den tidigare så mörka och hemlighetsfulla tältduken, och i det skarpa men varma strålkastarljuset visas det resande följets huvudattraktion upp för de nyfikna förbipasserande för att locka åskådare till den stora öppningen om bara några veckor. Kom och se!Adolphson och Falks nya album Vintertivoli - det första helt nya albumet sedan 1999 - släpps på CD 16 oktober, men redan nu kan de som lyssnar digitalt avnjuta första spåret - Kom och se! - via de vanliga kanalerna (Spotify, iTunes, Apple Music). Singeln, som endast släpps i digital form, är inspelad i Decibel Studios av Dagge Lundquist och medverkar, förutom Tomas Adolphson och Anders Falk, gör Peder af Ugglas, Ola Gustafsson, Mats Glenngård, Björn Lundquist och Mats Persson.

Kliv in i värmen och låt dig roas, förundras och förfäras av de halsbrytande konster som pågår innanför canvasduken. Kom och se!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

 

En kommentar om Youtube-annonser
Postad 10:35 7/9 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Siteinfo

Hej kära besökare - bara en kort notis angående de annonser som kan förekomma i de videos vi lägger upp här på adolphsonfalk.com! Vi lägger själva inte upp några annonser eller begär att de ska läggas till i våra videos, utan det är någonting som Youtube gör automatiskt. När man laddar upp en video så gås den igenom maskinellt och innehållet matchas mot en databas som innehåller en hel trave med rättighetsinnehavare. Dessa rättighetsinnehavare kan i sin tur begära att det ska publiceras annonser på deras alster, och det slår då även igenom på våra videos. Generellt så bestrider vi alla copyright-anspråk för våra hopklippsvideos med hänvisning till "Fair Use", men det kan tänkas slinka igenom en annons eller två ändå, vi hoppas att ni har överseende med detta. (När det gäller låtar i sin helhet som vi publicerar endast i undantagsfall så låter dock vi rättighetsanspråken stå oemotsagda.)

Det går inte att kommentera den här artikeln.

Adolphson & Falk live på s/s Blidösund 2/9 2015
Postad 10:30 7/9 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Exklusivt, Video

Som vanligt var det fullsatt ombord när s/s Blidösund kastade loss från Skeppsbron i onsdags. Anders, Tomas, Mankan och Hasse bjöd på en härlig kväll av musikalisk underhållning - tjugofem låtar in alles (låtlista här), och fyra av dem kan du höra här:Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

 

I morgon är det dags igen - s/s Blidösund avgår 18:30
Postad 18:30 1/9 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Live

Vi passar på att ta oss en tur i Stockholms vackra vattendrag tillsammans med Adolphson & Falk när de ger sig ut på årets andra Blidösundstur. Häng på, vetja? Som vanligt är förhandsbiljetterna slutsålda, men det brukar alltid finnas ett fåtal biljetter att lösas direkt vid Slottskajen. Ta chansen - det är väl värt det!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar